Leden

Marcel Streef - bandleider

Marcel  Streef

bandleider

Sinds het voorjaar van 2006 is Marcel de bandleider van deze big band.

Hij begon op acht jarige leeftijd bij de plaatselijk harmonie klarinet te spelen, maar stapte op zijn zestiende over op saxofoon. Na zijn studie saxofoon in Hilversum speelde hij met verschillende orkesten en ensembles, zoals Swinging Soulmachine, Utrechts Jazz Orkest, Barclay Intercity Big Band, Frits Baijens Big Band, The Glenn Miller Orchestra, Rotterdam Jazz Ensemble, Anton Burger Big Band, Dizzy Jazz Orchestra, Charli Green Big Band, Zephyr Saxofoon Kwartet, Bounce TT, Jazzmer en Massada. Over de jaren speelde hij met o.a. Soesja Citroen, Joke Bruys, Frits Landesbergen, Denise Jannah, Astrid Serierse, Bob Mintzer, Urbie Green, Bob Malach, John Ruocco, Hein van de Geijn, Marcel Reijs en Eric Vloeimans.

Naast de Q Big Band Delft is Marcel ook dirigent van de Delta Swing Band in Hellevoetsluis en is directeur-eigenaar van muziek en organisatie bureau Streef Productions in Rotterdam.

 


Anita Simons - zang

Anita Simons

zang

Anita is na een gast optreden eind jaren '90 de vaste zangeres geworden van de -toen nog- Quasi Big Band.

Anita is vanaf jongs af aan al dol op zingen. Zij gaat dan ook op haar tiende zingen bij een jongerenkoor in Den Haag, waarbij zij al gauw solo’s mag zingen. Rond haar twintigste verruilt zij het koor voor een popband. Na een optreden tijdens een cabaret van haar werk wordt ze ontdekt voor de jazz. De Bigband muziek steelt haar hart, ze heeft dan ook bij diverse Bigbands heeft gezongen: Bigband Hans Dubbelaar, The Fly Over Big Band, Swing Time, MCC en dus de Q Big Band Delft. Als gast o.a. bij de Sweet Blossom Big Band, Caseys Big Band en The New Manhattan Big Band. Bij de Swing Town Jazzband (Zwijndrecht, jazzband oude stijl) was zij jaren de vaste zangeres.

Naast de Big Bands zingt Anita met haar eigen band Moondance (stijl: '60 tot nu). Bovendien is zij achtergrond zangeres bij Chuck Memphis, waarbij de Elvis tijd herleeft.

Anita studeerde aan de DJAM in Amsterdam (opleiding voor jazz en lichte muziek) en kreeg les van Janis Lakers (Amerikaanse jazz-zangeres, docente aan het Maastrichtse conservatorium).

Anita is van beroep verpleegkundige.

 


 

Eric Haas - drums

Eric Haas

drums

Eric speelt sinds oktober 2006 in de Q Big Band Delft.

Speelt al jaren drums. Begonnen in de jazz, met wat uitstapjes naar pop en naar het slagwerk in een symphonieorkest. Leuke ervaringen opgedaan bij het begeleiden van toneelproducties en musicals. Sowieso vind Eric het begeleiden interessant. Je vertelt dan met elkaar een muzikaal verhaal. Hij vindt stukken van Sammy Nestico erg leuk om te spelen en ook erg leerzaam om de feel goed te krijgen. Luistert zelf veel naar Latin en ook naar Latin-fusion Big Band muziek.

Naast zijn vaste plek in de Q Big Band Delft valt Eric  regelmatig in bij andere Bigbands in de Zuidhollandse regio en drumt vast in een jazz sextet met mooi gearrangeerde mainstream jazzstukken.

 


 

Joop Brinkhuis - bass

Joop Brinkhuis

bass 

Joop's 1e repetitie bij de toenmalige VAK big band was in 2000. Hij werd via Anita gevraagd.

Hij vind elk genre in een bigband leuk om te spelen, hoewel zijn voorkeur toch uitgaat naar de walking-bass, maar ook de syncopen in een latinnummer vindt hij prettig om te doen.

Muzikale achtergrond: Op de middelbare school al wat gitaar gespeeld, in de jaren '80 4 jaar klassieke gitaar les, vervolgens lesgeven en een muziektheoriestudie. In 1985 kwam hij bij K&G in Leiden, die voor wat meer dansbare nummers een ritmegroep erbij wilden, Joop werd gevraagd voor bas. Ook toen begonnen bij Hans Dubbelaar Big Band te Leiden (tot 2008, 23 jaar!). Rond 1990 5 jaar in  de Fly Over Big Band (Voorburg). Verder nog een steelband, en een bruiloften- en partijenband (niet echt zijn muziek), een popband, en diverse muscial orkesten. Sinds oktober 2006 in de Connexxion Band, die begon als gelegenheidsband met 2 concerten in het Gelredome, ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van zijn werkgever Connexxion.

Basgitaren: 5 snarige jazzbas en precisionbas merk Fender uit Amerika. 

 


 

 

 

olivier

Olivier Paauw

piano

Olivier speelt nu sinds 2012, afwisselend met Anne, met veel plezier piano bij de Q Big Band Delft.
 
Hiervoor speelde hij een paar jaar in de big band van de streekmuziekschool in Leiden. Daarnaast speelt hij nog in de Big Band Crimpen. Olivier is momenteel student wiskunde in Amsterdam.
 
Het leuke en tegelijkertijd uitdagende aan piano in een big band vindt hij de vrijheid van de veelal opengelaten pianopartij in het arrangement. Dit leidt ertoe dat de pianist zelf iets moet verzinnen wat de blazers en de zang ondersteunt en niet in de weg zit.
 
Zijn favoriete arrangementen in het repertoire zijn voornamelijk stukken van de hand van Basie en Nestico, zoals daar zijn A Minor Affair, Ya Gotta Try, Ja-Da en Basically Blues. Ook zangstukken als A Wonderful Day Like Today speelt hij graag.
 
Olivier speelt op de repetities en optredens op een Yamaha P105 klavier.

 


  

 

Gerard Albers

 trompet

 Gerard speelt sinds voorjaar 2006 in de Q Big Band Delft op de 2e tr.

 Speelde sinds zijn 12de en begon bij een fanfare korps "Soli" o.l.v.  Piet Wouda, wat later het "Delfts Koperblazers Ensemble" werd o.l.v.  Gert Bloemen.

 Tijdens de dienstplicht speelde hij bugel als dienstplichtig muzikant in  Duitsland. Heeft daar ook nog een baritonsax bespeeld maar dat was  meer voor fun.

En fan van het Metropool Orkest met natuurlijk de trompettist Ruud Breuls die nu bij de WDR bigband speelt.

                                        http://youtu.be/0eTOx3MVb3E   

 


 

Yvo Bonnet - trompet

Yvo Bonnet

trompet

Yvo Bonnet is sinds januari 2008 de lead trompetist van de Q Big Band Delft.

Hij speelt als sinds midden jaren '90 trompet in bigbands, o.a. in Nic's Big Band (Zoetermeer) en KPN Big Band (Den Haag).

Hiernaast heeft hij ook in allerlei andere bandjes in diverse stylen gespeeld (funk, salsa, pop en jazz-bandjes).

 

 

 


 

Arjen Jansen - trompet

Arjen Jansen

trompet

Arjen is in 1974 begonnen op jachthoorn bij Avendo in Sneek. Twee jaar later kreeg hij er ook een mondstuk bij :) Daarna stapte hij via de ventieltrombone en de bariton over op het euphonium.

In Delft startte hij op bugel bij Kunst Na Arbeid. Sinds januari 2010 speelt hij de 3de trompet in Q Big Band Delft. Bovendien bekleedt hij sinds enkele jaren de functie van voorzitter.

Zijn grote voorbeeld is Miles Davis.

 

  


 

 

Pim Felix

 trompet

Pim Felix is op jonge leeftijd begonnen met het spelen van blokfluit, gevolgd door de klarinet. Op veertienjarige leeftijd ontdekte zij de trompet en is net als haar vader dit instrument  gaan bespelen. Trompetles heeft Pim gehad van Bart Neuvel en  Viktor Borkent. Naast haar muzieklessen heeft Pim meegespeeld  bij verschillende harmonieorkesten in Zoetermeer. Verder heeft  zij veel muziek gemaakt in projectbandjes, waaronder het  Festival Youth Jazz Orchestra (o.l.v. Johan Plomp) en de All Star  Big Band (o.l.v. Idius Felix). Sinds september 2015 neemt Pim de  vierde trompetpartij in de Q Big band Delft voor haar rekening.  Zij speelt op een Conn Constellation trompet.

 

 


 

Leo Postma

Leo Postma

trombone

Leo Postma speelt sinds najaar 2007 3de trombone in de Q Big Band Delft.

Begonnen op trompet en flugelhorn in diverse bands: Met Luc Houtkamp, Keimpe de Jong en Klaas Hekman in de '70s in "Eigen Hulp". Met Cees van Delft in de Haagse bigband "North-C" in de '80s. In de Zoetermeerse "Nic's Bigband" in de '90s. Verder speelde hij ook in diverse begeleidings bands muziektheater, zoals met het Delfts Toneel Gezelschap en EVO-2 uit het Westland.

De laatste jaren is Trombone zijn instrument zowel in Eigen Hulp, Nic's Bigband als in de Q Big Band Delft. 

 


  

willem

Willem Klören

trombone

Willem Klören speelt sinds najaar 2013 de 2e trombone in de Q Big Band Delft. Vanaf eind jaren 60 heeft hij de trombone als vriend. Hij kreeg les van Piet Wouda (KMK); Piet van Dijk (R.O.) en George Kaatee (New Orleans Syncopaters). Hij speelde o.a. in de Melomaniacs o.l.v. Henk Steenhoek en in de Woodstreet Big Band. 

 

  


 

 

Bram Monnier

 

leadtrombone

 

op mijn 17e ben ik overgestapt op de trombone en kreeg les van Piet Wouda in Delft.

Allereerst heb ik een aantal jaar klassiek les gehad en toen ben ik een studentenbigband gaan spelen. Van daaruit ben ik terecht gekomen bij de Very Big Band in Delft, waarmee ik nog op North Sea Jazz gespeeld heb.

Vervolgens ben ik in 2003 gevraagd om bij Bill Baker te komen spelen, waarmee ik toernees over de hele wereld heb gespeeld: Engeland, de VS, China, Duitsland...

In 2015 ben ik na al een aantal keer ingevallen te hebben bij de Q Big Band begonnen als eerste trombonist. Daarnaast speel ik bij het Barend Hoek Collective en bij het Randstad Brass Adventure.

Ik heb sinds een paar jaar les bij Marcus Reynolds in het Verenigd Koninkrijk, die ook een groot voorbeeld voor me is.


 

Marcel van Bemmel      

 

Bastrombone

 

 

 

Marcel is in 1977 begonnen op trompet en in 2002 overgestapt op tenortrombone. Sinds 2013 speelt hij op een Willson 551 TA bastrombone. Na een aantal harmonieorkesten speelt hij sinds 2019 bij de Q Big Band Delft en is hij actief bij het Reünieorkest Regiment Van Heutsz.

Alt saxofonist Ruud Lems is een oud-dirigent bij een harmonieorkest van hem geweest.

Heeft diverse workshops gevolgd bij o.a. Jos Jansen, oud-bastrombonist van de Marinierskapel.

Luistert graag naar het Metropole orkest , Jazzorchestra Concertgebouw en de WDR Big Band, en dan met name naar de bastrombonisten Martin van den Berg en Jos Jansen.

 


 

Eef vander Burg

 

Tenorsax

Eef van der Burg is sinds 2017 vast lid van de Q Bigband op de 2e tenorsax.

Hij heeft de afgelopen 30 jaar, ruime speel ervaring opgedaan in allerlei samenstellingen.

Van Blues, funk, coverbands, jazz combo's. De liefde voor de muziek zat er al vroeg in.

Opgegroeid in de jaren 70 met veel soul, funk en uiteraard jazz. Op zijn 14e stond hij al met zijn neus voor het podium in het palledium

op Scheveningen bij de New Orleans Jazz club om te luisteren naar de fameuze Ted Eastons Jazz Band.

Zelf muziek maken begon op zijn 15e met een toen al Chinese klarinet. Daarna een korte flirt met een tenor om daarna weer terug te gaan naar klarinet.

Zijn grote voorbeeld was Jan Morks. De saxofoon begon toch meer aan Eef te trekken. Eerst op alt en pas veel later op tenor. Grote voorbeelden op saxofoon zijn:

Charlie Parker, Sonny Stitt , John Coltrane, Dexter Gordon, Hank Mobley, Stan Getz en niet te vergeten Michael Brecker.

 

Verder 3 jaar gestudeerd op de Schumann Academie, muziek vakopleiding lichte muziek Dit om zijn theoretische kennis  van de Jazz bij te spijkeren.

 

Sinds 2011 pas voorzichtig zijn intrede gedaan in het Bigband circuit, dankzij Idius Felix met de All star Bigband van het Erasmus college in Zoetermeer.

Naast saxofonist is Eef ook reparateur van houtblaas instrumenten.

 


 

Johan Lops

Altsax

Johan speelt al saxofoon sinds zijn 10e. Hij heeft les gehad op de muziekschool van onder andere Harmke Bijlsma en Edith Bakker. In zijn jeugd heeft hij veel gespeeld in verschillende harmonie en fanfare orkesten, en ging daarmee naar festivals en concours. Eén van zijn muzikale hoogtepunten was een aantal jaar meespelen in het Fries Jeugd Harmonie Orkest met concertreizen naar onder andere Noorwegen en Tsjechië. Rond zijn 18e is hij ook in bandjes gaan spelen. Op de HTS speelde hij in de schoolband later ook in een coverband.
Na zijn verhuizing naar Rotterdam heeft hij een aantal jaar gespeeld in het symfonisch blaasorkest van Crescendo in Krimpen a/d Lek en in de mega feestband Vals Plat met Keimpe de Jong. Verder heeft hij nog een aantal andere bigbands in de regio geprobeerd, maar na zijn verhuizing naar Delft heeft hij zijn draai gevonden bij de Q Big Band. Daar speelt hij sinds voorjaar 2014 op de 2e alt. Het liefst speelt hij op zijn alt, een Selmer SA80 II met een Aizen Jazz Master mondstuk, maar als de gelegenheid zich voordoet speelt hij ook bariton- of sopraan sax. Een eigen tenor sax staat nog op zijn wishlist.

 


  

Ruud Lems - altsax

Ruud Lems 

altsax

Ruud speelt sinds april 2007 (eerst 2e tenor, nu 1e alto) in de Q Big Band Delft.

Hij kreeg de muziek al met de paplepel ingegoten. Op 6-jarige leeftijd startte hij met piano en later de hobo. Zijn middelbare scholen waren de Muziekmavo in Rotterdam en de Muziekhavo in Den Haag. Al voor hij het Conservatorium te Rotterdam afgesloten had met een diploma D.M. voor hobo, startte Ruud zijn eigen muzieklespraktijk met houten blaasinstrumenten en toetsinstrumenten. In militaire dienst werd bij het Trompetterkorps der Cavalerie een eerste bigband opgericht. In de Stoep te Spijkenisse leidde hij 5 jaar lang zijn eigen bigband. Hierna werd het tijd voor jazzcombo's en -ensembles. Naast die muzieklespraktijk heeft Ruud ook lang Harmonieorkesten gedirigeerd: in Schiedam, Bleiswijk en Boskoop. Na 17 jaar muzieklessen geven besloot Ruud eens in iets anders te gaan lesgeven: sinds 2002 staat hij voor de klas in het basisonderwijs.

In de avonduren begeleidt Ruud twee koren in de regio en is dus lid van de Q Big Band Delft. Als onze bandleider Marcel er niet is, mag Ruud graag de repetitie leiden. Ruud is gek op zeer vele soorten van Jazz. Hij gaat graag voor de high notes!

Ruud speelt op een SELMER SA-80, serie 2 en een Sopraansax YANAGISAWA. 

 


  

Peter Berndsen - tenorsax

Peter Berndsen 

Tenorsax

Peter speelt sinds februari 2006 in de Q Big Band Delft, naast een stem in de saxofoon sectie vooral het spelen van solo's.

Speelt al sinds 1985. Heeft toen tijdens zijn dienstplicht op goed geluk een tenorsax en een boekje (A Tune a Day) gekocht en heeft zichzelf op die manier saxofoon leren spelen. Is dus volledig autodicact, wat hij nu wel eens betreurt! Zijn sterke kanten zijn sound en het improviseren over akkooordenschema's.

Heeft eerder oa 10 jaar in een (goed) combo gespeeld (Bob Session, omgeving Hoofddorp).

Peter speelt het liefst niet al te complexe nummers uit het swing, blues of bebop idioom, met voldoende ruimte voor solo's. Zijn Jazzhelden zijn voornamelijk zwarte tenorsaxofonisten uit de jaren 30 en 40, mensen met een groot en vet saxgeluid, zoals Arnett Cobb, Ben Webster, Illinois Jacquet, Herschel Evans, Jimmy Forrest, Johnny Griffin, Eddie Lockjaw Davis, Dexter Gorden en anderen.

Heeft 3 saxofoons: twee tenoren en een alt. Speelt voornamelijk op zijn oudste tenor, een Selmer Super Balanced Action uit 1951. Dat is een super-instrument met een mooi geluid, een prachtig oud uiterlijk en verkerend in een goede technische staat. 

 


  

 

John Remmerswaal  

 Baritonsax

John speelt sinds september 2016 in de Q Big Band Delft na invallen op de 2e tenor- en de 2e altsax.

Begon met gitaar op 10-jarige leeftijd, maar snel gestopt want de vingers wilden niet en voetballen was toen veel leuker. Muziek heeft mij altijd getrokken en al luisterend naar de radio ontdekte ik de jazzrock. Ik kocht een plaat van JohnMcLaughlin, daarop speelde John Surman mee en mijn interesse voor de saxofoon was gewekt. Kocht een altsax en ging vanaf mijn 18e les nemen op de muziekschool en heb vervolgens in diverse bandjes geparticipeerd:

Sayonara, was een coverbandje wat op o.a. schoolfeestjes optrad. In eigen schoolband speelde ik met kerst, open huis en schoolfeesten. Deelnemer in een orkest bij het VAK in Delft.

Tijdens een improvisatiecursus vroeg iemand me bij de Art Bird Big Band te Leiderdorp te komen spelen, alwaar ik op de baritonsax begon. Ook een lange tijd in de coverband Shotgun Wedding gespeeld (de band waarin Anouk begon als achtergrondzangeres). Vervolgens in de MCC Big Band gespeeld (waar mijn huidige sax vandaan komt) en toen deze band ter ziele ging, kwam ik in het coverbandjescircuit terecht (ook een beetje geleerd basgitaar te spelen!). Tegenwoordig speel ik in het Orkest Collectief in Zoetermeer, in een jazz/funkband, in een musical orkest, in een octet met alle saxen en natuurlijk de Q!